tisdag 12 oktober 2010

Kan man ersätta färsk jäst med torr jäst rakt av?

Nej, då blir det alltför mycket. 12 gram torrjäst (en påse) motsvarar 50 gram färsk jäst. Och kom ihåg att torrjästen behöver blandas ut i varmt vatten (minst 42 grader) för att komma igång.

2 kommentarer:

  1. Finfint, men vilken sort använder du i de recept där det inte står närmare angivet? Ex. "3 g (3 krm) jäst" och där det då ska röras ut i kallt vatten? 3 krm känns ju onekligen som torrjäst men så var det där med att det blandades ut i kallt vatten?

    SvaraRadera
  2. Martin skriver på andra ställen på bloggen att han alltid använder färsk jäst. Och det går alldeles utmärkt att boka med "en hörna jäst" om man gör en fördeg som får stå över natten och sedan bakas på morgonen.

    Ett helt paket 50g behövs bara när det ska gå fort - men då påverkas smaken. Ju längre tid, desto mindre jäst (fast det finns förstås gränser). Ju längre tid, desto mer (bättre) smak...

    /Riverman

    SvaraRadera